Vanhemmat blogikirjoitukset

 8.3. Lempäälä

Hip-hei rakkaat kuntoniilot ja kuntopirkot!

Täällä ollaan taas bloggaamassa hyvän asian eteen eli kunto/terveysliikunnan. Kuudes Ideapark-juoksutapahtuma lähenee lähenemistään ja nyt aikaa h-hetkeen tätä naputellessa on koko lailla tasan 2,5 kuukautta.
Aikaa siis on aloittaa vaikka ihan nollistakin kuntoilu ja testata treenin hedelmät 26.toukokuuta vaikkapa kympin hölkällä/sauvakävelyllä.
Itse olen ollut mukana jokaisella viidellä kerralla, ekalla hölköttelin kympin, sitten kahdesti käpsehdin puolikkaan ja kahtena viime vuotena taas nylkyttelin kympin. Tässä ja nyt ajattelen aika hyvän hiihtokauden jälkeen, että ensi toukokuussa kympille taidan kallistua, sillä viisikymppisen raskaan miehen haasteeksi puolikas tuntuu kovalta, mutta mene ja tiedä..
Itsekin tapahtuman järjestelyissä mukanaolevana uskon, että viime vuoden pienen suvantovaiheen jälkeen Ideapark-juoksu saadaan takaisin kasvu-uralle. Toissa vuonna maaliin tulijoita oli noin 950 ja viime vuonna satakunta vähemmän. Nyt on aika puhkaista tonnin raja ja sehän me tehdään – eikö?
Uutuuksina tälle vuodella ovat senaattorisarja, TYKY:yn panostus ja julkkisten, tyyliin Aikku Saarinen, mukanaolo kannustajina. Muuten reitit, matkat ja systeemit ovat samat, mitä nyt viime vuoden töppäyksistä eli liian pitkästä kympin reitistä ja heikosta äänentoistosta on otettu opiksi ja ne parannetaan. Myös lähtö- ja maalialueelle tulee lisää happeningia ja myyntiäkin.
Niin, omasta kuntoilusta. Talven aikana hiihtokilsoja on tullut sivakoitua reippaat 300. Kun kesimittainen lenkki on luokkaa 12 kilometriä, on hiihtokertoja maaliskuun alkuun kertynyt ihan mukavan verran. Lisänä on ollut viikoittaista lentsikan lyöntiä ja lyhyitä kuntopiirejä punttisalilla eli aika kivasti on tullut liikuttua.
Kun lumet sulavat, kaivetaan tossut ja totutellaan aluksi 5 – 7 kilsan lenkeillä hölkkään ja katsotaan sitten, kuinka homma alkaa pelittää. Viime syksynä hölkkäämistä hidastivat kovastikin polvivaivat, toivottavasti ne pysyvät poissa.
Päivittelen tätä blogia satunnaisen epäsatunnaisesti. Olkaa kuulolla ja jos asiaa tapahtuman tiimoilta löytyy, ota yhteys: juha.raunio@lempaala.fi.
Kuntoterkuin RRRRaunio

23.5.2012

Juoksupäivänä paistaa aurinko!

No niin, aikaa tätä kirjoitettaessa kuudenteen Idepapark-juoksun lähtöpaukkuun on neljä vuorokautta. Järjestelykoneisto on tehnyt nousujohteista työtä happeningin eteen ja varsinkin oheisohjelmaan on panostettu aiempia vuosia enemmän. Sanoisin jopa, että tapahtumapuolella melkein nollasta on noustu vähintään hyvään kasiin.
Tälle vuodelle on tehty siis isosti töitä lähtö- ja maalialueen toimintaan, jonka uskotaan kantavan hedelmää jo nyt, mutta etenkin tulevina vuosina. Näistä hommista iso kiitos Reimanin Kimmolle, joka on tuonut Kisan touhuihin ison ripauksen uusia ideoita markkinointipuolelle.
Itse kuntohappeningin ”strategiset” luvut ovat nyt: rapiat 750 päätä on ilmoittautunut viime sunnuntaihin (20.5.) mennessä. Joka päivä tulee lisää ja jos ja kun säätietojen leppeä yli 20 asteen sää pitää kutinsa, tulee jälkkäreitä vielä ainakin puolensataa, joten siinä ja siinä, mennäänkö osanottoennätykseen eli yli tuhanteen maaliintulijaan.
Tämän vuoden ”murheenkryyninä” näyttävät olevan junnujen sarjat. Niihin ei vetoa tunnu olevan. Muutamissa sarjoissa näyttää olevan nyt ihan vain 1 – 2 juoksijaa, joten kisakoneiston kannattaakin miettiä, mitä nuorten sarjoille tulee jatkossa tehdä. Murheellista on, että oman seuran nuoria on lähdössä vain muutamia, toivottavasti loppuviikko tuo siihen asiaan ison muutoksen.
Kympille ja puolikkaalle on väkeä tullut ympäri maata ja maakuntaa. Lempääläisiäkin on mukana kiva määrä, hauskaa on, että pari junnujen lätkäsakkiakin on lähtenyt mukaan. LeKin Mestis-urhoja on viivalla puolen tusinaa legendaarisen joukkueenjohtajansa Mikko Eskolan johdolla.
Itse tosiaan taivallan tänä vuonna kympin sauvojen kanssa kävellen. Ortopedi kertoi, että polvesta löytyy joko (toivottavasti) kierukan repeämä tai rustovaurio. Sen kertoo aikanaan magneettikuvaus.
Pyöräilyä, sauvakävelyä ja punttia on tullut tehtyä aika ahkeraan, mutta kehon koostumusmittaus päivänä muutamana antoi arvoja, joiden perusteella ”äijä on valmis arkkuun”.
Nämä gurujen mittarit antavat yksikantaan arvot painon mukaan ja kun vaaka heilahtaa (ihan liikaa – myönnetään) lähempänä sataa kiloa, ei mikään arvoista voi olla edes välttävä.
Itse ajattelen toisin. Kun esimerkiksi viimeisen neljän päivän oma liikkumissaldoni on: lauantaina 40 km pyöräilyä, sunnuntaina lepo, maanantaina 30 km pyöräilyä ja tiistaina 6 km reipasta kävelyä, niin en nyt itseäni ihan rapamiehenä vielä pidä.
Mutta, kyllä kaikki menevät käsi kädessä. Liikkuminen tulee olla tässä iässä (pian 50v) monipuolista, myös elastisia lajeja sisältävää, syömisen ja juomisen tulisi olla järkeviä ja lihashuollosta tulee venyttelyllä pitää huolta. Siitä koostuu hyvä kropan ja pään kunto.
Näillä sanoilla päätä tämänvuotisen Ideapark-juoksun blogini ja toivotan kaikille oikein-oikein-oikein hyvää kuntohetkeä lauantai-iltapäivällä. Antakaa ihmeessä palautetta, miten tapahtuma sujui: ruusuja, risuja, kehitysideoita. Osoite, johon palaute kannattaa laittaa on: leki@leki.fi. Saa allekirjoittaneellekin toki kommentoida juha.raunio@lempaala.fi.
Loppuun iso käsi Mattilan Jokelle: Ilman Sinua ei tätä(kään) tapahtumaa Lempäälässä olisi. Onnea jatkohaasteisiin.

 

 

20.4.2012

Maajoukkuelentopalloilija Tommi Roininen testaa kuntoaan puolimaratonilla

 

 

Mieleniiintoisia kuntoilijoita tihkuu Ideapark-juoksun osallistujalistalle liki päivittäin. Yksi tunnetuista nimistä on lempääläisjuurinen ja nykyisin Kuljussa asuva Tommi Roininen, joka lähtee mukaan puolimaratonille.

Roininen tunnetaan pitkäaikaisena SM-liigapelaajana, joka muutama vuosi sitten teki nousunsa maan ehdottomaan eliittiin. Viime kesänä korkkaantui maajoukkue-urakin, Tommi pelasi Suomen joukkueessa Maailman liiga-pelissä Portugalia vastaan Tampereella. Seuratasolla Lempäälän Jyryssä lentisoppinsa saanut Roininen edusti menneellä kaudella Tampereen Isku-Volleyta.

Tommi Roinisen veli, Teemu Roininen, on Lempäälän Kisan moninkertainen painnoston Suomen mestari, joka on edustanut Suomen kuusissa arvokisoissa. Saapas nähdä, nähdäänkö punttikarhukin juoksuviivalla?

12.4.2012

Hyvää huhtikuuta!

 

Talvi pitää Suomea kovassa niskalenkissä, kuten rapiat viikko sitten Lempäälässä(kin) huomattiin. Pääsiäisen pyhinä tavallisetkin kuntopulliaiset kävivät vielä hiihtämässä, koska kelit esimerkiksi Hakkarissa olivat niin-niin mainiot.
Toki kuntoniilon silmää on hivellyt sekin, että pyörätiet ovat täyttyneet hölkkäreistä, esimerkiksi pääsiäismaanantaina Lempäälän Kirkonkylän ja Hakkarin välisellä pätkällä pyöräillessäni ohitin laskujeni mukaan yli 20 juoksijaa/kävelijää.
Ideapark-juoksuun on tätä naputellessa aikaa seitsemisen viikkoa eli aikaa on vaikka aloittaa nollista kuntoilu ja päästä kivaan kympin patikka/hölkkäkuntoon. Ensimmäisen ilmoittautumisten dead linen täyttyessä maaliskuun lopussa, ylitti ilmoittautuneiden määrä 300:n rajan. Aikataulu lupailee suurin piirtein samaa loppumäärää kuin vuosi sitten, mutta isot mainoskampanjat ovat vasta tuloillaan ja onhan h-hetkikin (26.5.) parisen viikkoa viime vuotta myöhemmässä.
Itselleni kuuluu sekä hyvää että huonoa. Aloitetaan huonoista kuntoilu-uutisista; yritin hölkätä parisen viikkoa sitten ja loppu tulema oli, että kaksi seuraavaa yötä meni polvea potien eli ankarasta leposärystä kärsien. Eli juuri tässä ja nyt tuntuu siltä, että sauvakävellä köpsin 10 kilsaa työkavereitteni seurana Ideapark-juoksussa. Hyvä uutinen on se, että pyöräkilsoja on takan jo yli 200, siitä polvikin tykkää ja kyllä niinkin tehden kunto hyvänä säilyy – ja jopa kehittyy.
Muistakaapa kuntoilijat, että nivelet pitää pitää kunnossa, lämmitellä ja vetkutella ennen lenkille lähtöä, sillä säästää monta harmia. Omassa polvessani lienee joko nivelrikon alkua, rustovauriota tai sitkeä tulehdus. Hoidetaan ja katsellaan, josko kevään myötä se antautuisi sen verran, että hölkällekin pääsisi.
Ideapark-juoksun järjestelyt jyräävät hyvää rataa kohti tapahtumaa. Muun muassa tapahtumatoria lähtö- ja maalipaikalle puuhastellaan ja muutamia mielenkiintoisia persoonia on lupautunut olemaan mukana, kuten huippuhiihtäjät Maija Saarinen ja Mervi Pesu. Myös ”Aikku” Saarinen yrittää olla tossut jalassa viivalla, jos akillesjänne sen suo.
Mutta kuntoillaanhan, se on nyt kivimmillaan. On raikasta ilmaa (maantienpölystä viis), näkyy lintuja, kuuluu luonnon ääniä ja hajut haisevat. Eletään vuoden hienointa aikaa, ainakin minun mielestäni.

Tuumaa

RRRRaunio

 

5.5.2013

Junnut: herätys lenkille Ideapark-juoksuun

Kun naputtelen tätä turinaani Ideapark-juoksun sivuille, eletään toukokuun 5. päivää ja ilma on kolea, kostea ja ankean tuulinen. Onneksi tulevaisuus näyttää paremmalta, sillä juuri nyt sään povaajat kertovat 11. toukokuuta olevan 15 astetta, aurinkoista ja vain laimeaa tuulta eli ihan loistava lenkkikeli.
Olen seurannut tämän vuoden IP-juoksun järjestelyitä yhtäältä hyvinkin läheltä, mutta toisaalta inan erossa järkkärisakin ytimestä. On sanottava, että LeKi-toimiston Jenni&Kimmo ja kumppanit ovat tehneet parastaan, jotta hyvä tapahtuma saadaan seitsemättä kertaa aikaiseksi. Helppoa se ei ole ollut monestakin syystä, mutta yrityksen puutteesta ei sovi moittia.
Tässä vaiheessa aina kiinnostaa, paljonko meitä tossunkuluttajia on mukana. Vappuun mennessä rikottiin 600:n raja, ja päivittäin ilmoja tulee ”kymmeniä”, joten ehkä nyt eletään luokassa hiukan alle 700.
Kun säästä povataan hyvää, niin viimeinen viikko plus jälki-ilmot tuottavat perinteisesti ”about 200” lisää, niin siinä noin 900:n pinnassa taidetaan olla. Mutta kaikkea voi vielä tapahtua, eikä tonnin unelmasta vielä tingitä.
Sekä järjestäjien ykkösketjua että itseäni harmittaa kaksi asiaa aika laillakin.
Ensinnäkin isosti meitä kummastuttaa se, että miksei juniorisarjat vedä väkeä? Edes oman seuran junnuja ei näytä tapahtuma kiinnostavan, jotka pääsisivät ilmaiseksi viivalle ja saisivat Fun Park-rannekkeen plus sauman hienoihin palkintoihin.
Vielä on vajaa viikko aikaa aktivoitua, joten jos luet tätä ja tiedät sporttisen urheilupojan/tytön, niin mukaan vaan. Varsinkin jos tiedät Kisa-merkkisen junnun, niin semminkin. Kummisedät/tädit sponssaavat osallistumisen ja Fun Park on myös mukana – siis hopi-hopi!
Toinen hiukan huolestuttava seikka on seuraväen ilmeinen talkooväsymys. Yksi iso porukka jäi kokonaan pois tapahtumajärkkäriroolistaan ja menetti näin ison tukun talkoorahaa lajilleen – sääli! Eräästä toisesta sakista ei tahdo väkeä löytyä, vaikka kuinka maanittelisi.
Tähänkin voin näin bittiavaruuden kautta vain vedota, että tsempatkaa. Jokaisen talkoopanos on tärkeä ja se on mitattu euroilla. Esimerkiksi tämän hetkisen oman lajini eli lentiksen kaksi juottopaikan hoitoa tuovat ensi kauden kassaamme tuntuvan eurotukun lisää.
Ilman talkoolaisten apua ei Ideapark-juoksun tapaista massatapahtumaa järjestetä, se on ihan saletin selvä, joten koittakaa venyä – kiitos jo etukäteen teille.
Oma lenkkeilyni on jatkunut ”vakaana, mutta hitaana”. Mutta niin kauan kuin tätä happeningia järkätään ja kahdella jalalla etenemään pääsen, niin viivalla olen. Uskon kympin taittuvan rauhallista nautiskeluhölkkää noin 70 minsaan.
Tämä tällä kertaa tästä blogistani. Nähdään viivalla, tarttukaa hihasta ja moikatkaa. Kepeitä kilsoja, tuumaa ”sadan kilon keijukainen RRRRRaunio”.

7.4.2013

Kevät tulee, vaikka juuri nyt ei siltä tunnukaan

Seitsemäs huhtikuuta ja lunta on maassa kymmensenttikaupalla. TV:stä päättyi juuri SM-hiihtojen naisten 30 km:n kisa ja Lempäälässäkin ladut ovat passelissa kunnossa yhä edelleen.
Mutta toki pyörätiet ja useimmat sivutietkin ovat lumesta suht’ vapaita, joten hölkkäsesongin h-hetki on ovella. Ja mahtavasti Lempäälän raitilla hölkkäreitä onkin näkynyt.
Ideapark-juoksuun on tätä naputellessa aikaa viitisen viikkoa. Paljon ehtii kunnon eteen tehdä ja niin moni tekeekin. Kunnon tossut vain koipeen ja eikun menoksi.
Idis-juoksun puuhapetet viestittivät, että ensimmäisen ilmoittautumisen takarajalla eli 31.3. oli mukana olijoita inan yli 400 päätä, mikä on edellisvuosia jopa himpun verran enemmän eli hyvältä näyttää.
Monia uudistuksia tapahtuman tiimoilla on vuosien aikana yritetty ja täksi vuodeksi ideoitu puolimaratonin joukkuekisa tuntuu olevan hitti. Reimanin Kimmon tieto kertoo, että jo nyt on kolmisenkymmentä joukkuetta matkassa mukana. Huippua!
Junnujen kisaankin pumpataan myötätuulta oikein roppakaupalla, kun hyvä yhteistyökumppani Ideaparkin sisähuvipuisto Funpark antaa 150:lle ensiksi ilmoittautuneelle ilmaisen rannekkeen. Järjestävän seuran eli Lempäälän Kisan taustavoimat eli ”kummit” puolestaan sponssaavat 50:lle Kisan nimissä juoksevalle junnulle ilmaisen osallistumismaksun. Luulisi junnupuolellekin saatavan säpinää.
Oma ilmoittautumiseni on myös sisässä, kun oma työyhteisöni Sääksjärven koulu on perinteiseen tapaan mukana. Listalla on työkavereistani nyt kuusi nimeä, mutta määrä tuplaantuu, vaikka ”Likkojen lenkki” tänä vuonna osan mukanaan vie hiukan toisenlaiseen tapahtumaan.
Uskon, että aika monessa työpaikassa työnantaja on valmis tulemaan mukaan ilmoittautumiskustannuksiin, jos työntekijät sitä toivovat. Idis-juoksu ei ole vain yksi rypistys, vaan kaikki sinne tulevat varmasti lenkkikenkiään ennakkoon käyttävät ahkerasti, ja se lisää työvireyttä, työkykyä, hyvinvointia ja niin poispäin.
Oma hölkkäkausi on myös avattu. Hankalaahan juokseminen on, kun takana on liki kaksi vuotta ”hölkätöntä” aikaa polvivaivojen etc takia. Pyrkimys on kehittää kuntoa sellaiseksi, että kymppi menee juosten läpi, loppuajasta viis.
Hyvä hiihtokausi (530km) ja kaikenlainen muu kuntoilu antavat vanhojen pohjien lisäksi valmiuden päästä kympin kuntoon, vaikka vaaka ei mikään ”best friend” olekaan.
Mutta nautitaan keväästä, ainakin minun mielestäni eletään vuoden hienointa aikaa.
See you Ideapark-juoksussa.
T. RRRRR

 

14.2.2013

Taas sytytellään Ideapark-juoksun roihua

Heipä-hei, Jussi-setä on edelleen vireessä ja matkalla puolimatkan krouvissa kohti sataa vuottaan! Tässä taas kevättalven aikana jupistaan ja tsempataan näidenkin rivien avulla väkeä lähtemään mukaan Lempäälän suurimpaan ja toivottavasti uljaimpaan kuntotapahtumaan eli Ideapark-juoksuun, joka tänä vuonna käydään lauantaina 11. toukokuuta.

Tapahtuman tiimoilla on ollut muutosten tuulia ainakin siten, että yksi maamerkki eli Mattilan Jokke vaihtoi duunipaikkansa Lempäälän Kisasta Suomen Jääkiekkoliittoon viime kesäkuussa ja näin IP-juoksunkin veturi siis vaihtui. Se on nyt Kisan toimistopäällikkö Kihlströmin Jenni, jonka aseenkantajana etenkin markkinointi/organisointipuolella riehuu mukava heppu nimeltään Reimanin Kimmo.

Kiitetään Jokkea valtavasta ja uraauurtavasta työtä lempääläisen liikuntaelämän puolesta, mutta kyllä näin pakinoitsijan näkökulmasta paljon kivempaa on palaveerata juoksuasioissa nätin ja nuoren Jennin kanssa kuin keski-ikäisen Joken kanssa (witsi-witsi..).
Mutta vakavasti, Jenniin yhteys, jos joku IP-juoksun tiimoilta kysytyttää – tai Kimmoon. Yhteystiedot löytyvät LeKin sivuilta.

Tapahtumapäivänä testattiin viime vuonna lauantaita ensimmäistä kertaa, hyvin kokemuksin. Osa sakeista tykkää mennä urakan jälkeen saunaan ja hyvälle iltapalalle ja jotkut kuulemma pitivät oikein ”pekulointi-panketinkin” happeningin jälkeen – ainakin oma työpaikkani sakki teki niin.
Toki kyseisenä lauantaina (siis 11.5) on Suomen MM-lätkäpeli ja seuraavana päivänä ovat SM-maastojuoksut + äitienpäivä, mutta näyttäkää keväältä joku lauantai, joka ei ole ns. huono päivä ja jona ei ole päällekkäisyyttä.Me järkkäripuolella ajattelemme, että IP-juoksusta tehdään niin upea tapahtuma, että se ajaa muiden tapahtumien edelle, ainakin sillä kuululla rinnan mitalla.Vielä yleisistä asioista sen verran, että se maaginen tonnin osallistujan raja on kuudella edellisellä kerralla jäänyt rikkomatta. Tuhat maaliintulijaa on edelleen iso, tärkeä ja ehdoton tavoite ja sen onnistumiseksi on taas tehty yhtä ja toista.

Puolikkaalla on uutuutena joukkuekisa, josta tietoa löydät tältä juoksun sivulta. Sinne on jo muutama sakki ilmoittautunutkin (ilmoittautujien kokonaismäärä on 12.2. haarukassa 50 – 70 eli tuplat viime vuoteen). Senaattorisarjaa mennään edelleen tänäkin vuonna. Kaikkiin sarjoihin kootaan hyviä palkintoja, sen on Reimanin Kimmo luvannut. Jokaiselle juoksijalle kootaan ”putupussi” maaliintulon jälkeen käteen annettavaksi. Ja junnuja koitetaan houkutella runsain mitoin mukaan, ainakin LeKin nimissä juokseville hankitaan osanoton maksava sponsori. Ja näin poispäin. Yritys on ainakin kova ja viime vuoden palautetta on taas vastaanotettu ja herkin aistein siihen reagoidaan.

Mutta Jenni pyysi taas kertomaan omianikin kuntoilukuulumisia. Tätä naputellessa olen tullut 45 minsaa sitten lentistreeneistä ja kävin vaa’alla: 100,4kg! Iso, kova lukema, mutta äläpäs ihan vielä tuomitse ennen selittelyitä.
Viime vuonna menin ensimmäisen kerran IP-juoksun läpi kävellen sauvoilla, sillä polvikierukkani oli rikki ja se esti hölkkäämisen. Kesä meni pyöräillessä (n1300km) ja beach volleyta pelaillen (n.25 kertaa). Syksyn myötä alkoivat sauvakävelylenkit ja lokakuussa juuri 50-vee synttäreitteni (15.10) jälkeen tohtorisetä nipsaisi kierukan pois (2 viikkoa totaalihuilia).  Kaiken aikaa olen käynyt punttisalilla ja siellä sarjapainot ovat ”kuin varkain” kasvaneet eli nyt hinkkaan vaikkapa penkkisarjoja n. 80 – 85 kilolla, joten noin 3 – 5 kiloa on tainnut vanhalle pojalle tulla kroppaan lihasta lisää.
Vaikka painoa on vaikkapa toissa vuoteen verrattuna vajaa viisi kiloa enemmän, ovat vyölenkit samassa reiässä eli ”rapamaha” ei ole kasvanut, vaikka totta kai sitä (=läskiä) noin 10 kiloa liikaa onkin.
Ihan aina ei vaaka ole ainoa mittari yleiskunnolle, mutta kevään aikana suksilatu kutsuu edelleen (nyt takana 270 km) ja lumien sulettua palaan hölkkäpoluille ja jos terveys kestää kympillä ollaan juoksumielessä viivalla. Ja toivottavasti jokusen kilon köykäisempänä.
No, tässäpä tätä höpinää ekaksi blogi-kirjoitukseksi tulikin.

Kurkatkaa aina välillä sivuille. Ja kertokaa IP-viestiä kavereillenne. Tulkaa mukaan. He huiput eli minä ja Saarisen Aikkukin olemme viivalla.
Kuulumisiin

RRRRRaunio

Raunion jorinoita Ideapark-juoksun tiimoilta 4.5.2015

 

Joko tossut ovat valmiina?

Yksi, kaksi, kolme…kuusi päivää on tätä naputellessa aikaa Ideapark-juoksun h-hetkeen? Joko tossusi on sisäänjuostu? Joko energiageelit on hankittu? Joko lenkkisauna on sovittu lämmitettäväksi kuntoilun jälkeen?

Foreca sanoo, että lauantaina 9. toukokuuta Lempäälässä on liki tuuleton sää, lämpöä 13 – 15 astetta, ilma suht’ kosteaa ja sadekuurojakin voi tulla. Summa summarum: ei moittimista, jos eivät kuurot nyt tauttomaksi sateeksi heittäydy.

LeKi-toimiston duo Jenni&Terhi kertoivat, että tänään (siis 4.5.) ennakkoilmoittautumisia on haarukassa 650 – 700. Helpolla matikalla ja edellisten vuosien kokemuksella siis päädytään about 900:n tietteisiin, jopa lähelle tonnia.

Lukema on hyvä, jopa mainio. Semminkin, kun muistetaan, että kisaorganisaatio on tänä vuonna ollut aika kapea ja että kalliista printtimainoksista on tingitty.

Idis-juoksua on järjestetty pian 10 vuotta ja moni ”tietäjä” on kommentoinut, mihin suuntaan tapahtumaa olisi vietävä. Yyberniilot haluavat, että kaikki mikä liikkuu, on kilpailua. Osa taas tekisi tapahtumasta ihan patikkapainotteisen perhepäivän.

Itse ajattelen, että näin on hyvä. Viivalle mahtuvat huiput, kuten Aikku Saarinenkin taas on tulossa. Enemmistön muodostavat kuitenkin me tavismenijät, joille Ideapark-juoksu on kuntoilun tavoite ja kiihoke.

Joku somessa kyselikin, että miksi maksaa lenkkeilystä, kun ilmaiseksikin saa mennä? Juuei kannatakaan. Mutta, jotta saa itsensä maantielle, pururadoille ja muille poluille lähtemään räntäsateenkin sattuessa, kannattaa asettaa itselleen tavoite.

Itselleni tavoite on päästä 10 kilsaa juosten paukusta maaliin. Ajasta viis. Tämän idean olen onnistunut, kiva kyllä, syöttämään noin 25:lle työkamullenikin Sääksjärven koululta.

Otetaan karkealla matikalla Sääksin koulun kuntoilupanos. Mukana on siis 25 osanottajaa, jotka innostuvat helmikuulla lenkkeilemään. Kukin käy rapean kolmen kuukauden aikana kahdesti viikossa hölkällä/kävelemässä kerralla vaikka tunnin. Tällä logiikalla he ovat lenkkeilleet noin 700 tuntia. Kyllä se jossain tuntuu ihan varmasti, myös psyyke- ja jaksamispuolella.

Omat lenkkini ovat sujuneet suht’koht’ ok. Testilenkki meni puolisentoista minuuttia heikommin kuin vuosi sitten. Selitys siihen löytyy vaa’asta: viime vuoteen verrattuna puntari painuu nelisen kiloa ”pahempiin” lukemiin.

Selittelemättä paras, mutta toki talviajan innokas käyminen kuntosalilla ja Idiksen mainiossa ”äijäjumppa”-ryhmässä ovat lihasmassaakin tiivistäneet.

Ikävä kyllä joutunen maistraatti-reissulle, muuttamaan nimeni ”Hömötiaiseksi”.

Kiitos, jos olet jaksanut jorinoitani lukea. Ensi vuonna ehkä uudelleen. Mutta sitä ennen viivalle (tuo kaverisikin) lauantaina. Itse hölkkään kympin tavoitteena alittaa 70 minuuttia tai jotain sinne päin. Ensi vuonna ehkä kovempi tavoite?

Kiitti ja moi.

t

RRRRRaunio

Ps. Anna järjestäjille palautetta. Itse jakelen torstaina 7.5. Intersportissa numeroita iltapäivällä, tule poikkeamaan jutulla.

 

Raunion jorinoita Ideapark-juoksun tiimoilta pääsiäisenä 2015

 

Tulossa kaikkien aikojen Idis-juoksu?

Ensimmäinen ilmoittautumisraja tämän kevään Ideapark-juoksuun meni umpeen 31.3. ja saldo on nyt pyöreästi 350 nuppia. Kyse on ennätystahdista eli tapahtumamme on löytänyt aika lailla pysyvää sijaa lempääläisessä, pirkanmaalaisessa ja koko suomalaisessakin kuntoilutouhussa. Jos tahti jatkuu samana, ollaan taas yli tuhannen hengen tapahtumassa mukana! JESSS!

Suurimmat ilmoittautumisryysiksethän tulevat aina loppupäivinä, etenkin nuorison mukaan lähtö näyttää olevan ”päivästä” kiinni, enemmän kuin meillä ”golden oldies”-sarjan nautiskelijoilla, jotka tiedämme jo etupeltoon, ollako vai eikö olla mukana.

Juoksun pääpromoottori-Jenniä jututtaessani kuulin, että mitään mullistusuutta ei tälle vuodelle ole luvassa, mutta muutamiin asioihin satsataan entistä enemmän. Yksi on ajanotto, joka pyritään saamaan juohevasti toimivaksi. Vaikka käytännössä jokainen menijä itselleen ajan kellottaakin, on tuloslistan jämptiys ja nopeasti eetteriin tuleminen elintärkeitä juttuja.

Toinen säpinää aiheuttava terästys on junnujen eli ihan pikkunaskaleiden Minimaratoniin satsaaminen. Alle 8-vuotiaiden tapahtuma tuodaan lähtö- ja maalialueelle, minimaratonin eli noin 200 metrin kipaisun voi juosta nonstoppina kello 12 – 16 välissä ja kaikille matkan taittaneille mukeloille on luvassa mukava palkinto. Ja hei: minimaraton on maksuton!

Itse olen päässyt hölkkäämisen makuun tahdilla yksi tasavauhtinen ja yksi vähän tempoa vaihteleva lenkki per viikko. Kun päälle tulee pari kuntopiirityyppistä treeniä ja yksi pyöräily, niin pikku hiljaa kympin kunto alkaa löytyä. Ajalla ei itselleni ole väliä, kympillä olen lönkötellyt Idis-juoksussa haarukkaan 59 – 68 minuuttia, joten ”jonnekin siihen haarukkaan” on tähtäin tänäkin vuonna.

Koskaan meille inan iäkkäimmille ja varsinkin vähän ”raskastekoisemmille” kuntoilijoille ei voi liikaa muistuttaa alku- ja loppuvenyttelyn merkitystä. Nivelien pyörittelyt ovat tärkeätä. Joskus voi piipahtaa vaikka hierojallakin, jos lihakset alkavat muistuttaa hämäläistä peruskalliota venyvyydeltään.

Tehkääpä tekin kuin minä aina joskus (mutta vaikka hämärässä, jotta naapuri ei kuole nauruun): Lopetan lenkin 200 metriä ennen kotia. Tasaan hengityksen, pyörittelen käsiä ja lapoja ja taivutan taka- ja etureisiä lempeästi ja sitten; otan 2 – 3 ”pyrähdystä” eli nostan juoksun vähän kovemmaksi – jopa päkiäjuoksuksi . Ainakin tuntuu, että juoksun saa rullaamaan ja vähän matala hölkkärytmi rikkoontuu.

Nauttikaa lammasta maltilla, vaikka pääsiäinen onkin, se kaverina menee hienosti lasillinen tummaa pääsiäismallasta.

Kuntoiluterkuin

RRRRRaunio

 

 

 

Raunion jorinoita Ideapark-juoksun tiimoilta 5.3.

On se hapiaa, tuo ajankulu, nimittäin. Taas on aika aloitttaa kahdenlainen valmistautuminen kohti Ideapark-juoksua eli tämän blogin tiimoilla turineeraaminen sekä hölkkäkausi.

Hiukan viime vuotta parempi hiihtokausi on koettu Lempäälän leveysasteilla, mutta aika paljon hiihto on ollut nollakelissä tahmomista. Kun viime vuonna itselläni meni nipsnaps sata sivakkakilometriä rikki, on nyt lukema tasan 250. Viimeiset kilsat hiihdin juuri äsken, torstaina 5. maaliskuuta. Keli oli Hakkarissa vetinen, mutta ällistyttävän hyväkuntoiset ladut sieltä löytyi, joten kyllä himokkaimmat hiihtäjät vielä kauttaan jatkavat, itselläni se taisi päättyä tähän päivään.

Paljon taas on ehtinyt vuodessa tapahtua, eikä vähiten lempääläisessä urheiluelämässä, joka on näköjään kroonisessa turbulenssissa. Mutta tuskin hölkkäblogin lukijaa paikallinen urheilupolitiikka isommin kiinnostaa, niinpä se ohitetaan saman tien.

Tänä vuonna Ideapark-juoksu pidetään 9. toukokuuta, ns. omalla pakallaan. Viime vuonnahan massiivinen happening eli SM-maastot pakottivat ottamaan älyn käteen ja siirtämään Idis-juoksua myöhemmäs. Viime vuona muuten 1000 osallistujan (ilmoittautuneitten luku) meni ekaa kertaa rikki, siitä on hyvä jatkaa, kun tapahtumalla alkaa olla mainetta. Yksi parhaista markkinakikoista on suusta suuhun etenevä info, semminkin jos se on plusmerkkistä. Jakakaa tekin, arvon lukijani, positiivista viestiä eteenpäin, näin saadaan lisää porukkaa ja entistä parempi kuntosessio.

Omaan kuntoiluuni hiihdon ohella on kuulunut talven aikana entistä aktiivisempi kuntosalilla käynti, uutuutena Ideaparkin KuntoCenterin salilla kerran viikossa kokoontuva ”äijäryhmä”. Siellä aikuisten miesten kanssa olemme harrastaneet spinningiä, nyrkkeilyä, kahvakuulaa, kuntopiiriä ynnä muuta. Hauskaa ja oman mukavuusalueen ulkopuolella tapahtuvaa treeniä.

Kuntosalilla käyminen on tuonut itselleni vähän lihasmassaa lisää. Se yhdistettynä ”ihan turhan isoon” mahakupuun, vievät painoni inan yli satasen haamurajan. Mutta olkoon se tässä luvattu, että ”kaksinumeroisena” Idis-juoksun kympille tulen starttaamaan. Jos näin ei tapahdu nimi muuttuu RRRRRauniosta hömötiaiseksi!

Palataan blogin tiimoilla asiaan. Ole yhteydessä, jos asiaa on (juha.raunio@lempaala.fi). Kysy LeKin toimistolta juoksuun liittyviä juttuja, jos joku askarruttaa. Vanhat hyvät kujeet uusien mausteiden maustamana. Se on Idis-juoksu mallia 2015! Kaikki mukaan!

t

RRRRRRaunio