Näin lenkkeilet talvella – kahdeksan vinkkiä

20.2.2019

1. Oikeanlaiset kengät

Valitse mahdollisimman lämpimät kengät. Jos ne pitävät vettä, aina parempi. Kannattaa myös harkita nastoja tai muita liukkaudenestokikkoka.

2. Pukeudu kuin olisi lämpimämpi

Kannattaa pukeutua, kuin juoksisit lämpimässä kelissä kuin mitä lämpömittari näyttää. Yksi esimerkki on, että pukeudu 20 astetta lämpimämpää varten. Kun juoksun aloittaessa on hieman viileä, ei juoksun aikana hiki puske pintaan niin helposti.

3. Tarkkaile tuulta

Keliä kannattaa aina tarkkailla, ja talvikeleillä tuuleen kannattaa kiinnittää erikoista huomiota. Kannattaa aloittaa vastatuuleen, niin lopussa pääsee myötätuuleen. Tuuli myös tekee kelistä kylmemmän tuntuisen, huomioi se.

4. Valitse tarkkaan reittisi

Millaisella reitillä juokset? Kannattaa valita tiet, jotka ovat leveitä, eikä lumi tuki liikaa. Suolattuja ja hyvin aurattuja reittejä kannattaa suosia. Näin vähentää liukastumisvaaraa. Tylsä reitti on talvella usein parempi valinta.

5. Palkitse itsesi

Onko talvella lenkille lähteminen vaikeaa? Lupaa itsellesi pieni palkinto lenkistä, jolloin motivaatio voi nousta paremmaksi.

6. Mieti kellonaikaa

Mihin aikaan vuorokautta juokset? Jos mahdollista, juokse valoiseen aikaan. Jos vuorokauden aikana pakkanen nousee tai kiristyy, kannattaa valita lämpimämpi ajankohta. Jos on pimeää, älä pelkää valaista itseäsi. Erilaisia valoja, heijastimia ja liivejä vain päälle!

7. Lämmittely tärkeää

Talvella kannattaa etenkin käyttää aikaa ja ajatuksia lämmittelyyn. Kylmä ei tunnu niin kylmältä, kun on hyvä alkulämpö päälle.

8. Kaverin kanssa kivempaa

Lähde lenkille kaverin tai isomman porukan kanssa. Niin saat lenkistä sosiaalisen tapahtuman ja samalla turvallisemman, jos joku sattuu liukastumaan.

Artikkelin vinkit koostettu kolmen englanninkielisen juoksuun keskittyvän artikkelin vinkeistä.

Lähteet:

https://www.active.com/running/articles/winter-running-tips

https://www.active.com/triathlon/articles/7-tips-for-running-outside-in-winter

https://www.runnersworld.com/training/a20825038/10-tips-to-make-winter-running-less-miserable/

Kuvat: Pixabay.com