Ideapark-juoksuun voi osallistua kuka vain - mukana Ruusuja, Horsmia ja vuoden 2007 ylläri

18.5.2019

Moision koulun Ruusut ja Horsmat ovat valmistautuneet paitaa myöten juoksuun huolella. Kuva: Antero Korhonen

Ideapark-juoksuun voi osallistua monenlaisille taustoilla - me tapasimme erilaisia juoksuun valmistautuvia kisailijoita

Ideapark-juoksu perustettiin kaiken kansan kuntoiluksi ja sellaisena se on pysynyt. Nytkin ilmoittautuneiden joukossa on kaiken ikäisiä, monesti osallistuneita ja ensikertalaisia, läheltä ja kauempaa, tosimielellä ja leikkisämmin starttaavia.

Yhteistä kaikille kuitenkin on, että ovat keskimääräistä parempikuntoisempia tai ainakin siihen pyrkiviä. Monille Ip-juoksu on keväinen kuntomittari. Se mielessä on lenkkeilty, koska kilometrejä ei kannata lähteä nielemään kylmiltään.

Eräs ahkerimmista Ideapark-juoksijoista on puolimaratonille osallistuva kuljulainen Elizabeth Leino. Hän hämmästytti kaikkia ensimmäisessä, kevään 2007 Ideapark-juoksussa tempaisten miesten kärkiryhmässä huiman ajan. Reittiä on hieman muunneltu, mutta aikaa pidetään yhä naisten ennätyksenä. 18 vuotta ammattimaisesti juossut, olympialaisiin, MM-kisoihin ja Kansainyhteisön kisoihin osallistunut namibialainen asui vielä silloin Pariisissa ja oli lopettelemassa juoksu-uraansa.

- Lenkkeilen ja kuntoilen aika usein ja osallistun joihinkin juoksutapahtumiin. Ideapark-juoksun puolikkaalle lähden vain nautiskelemaan ja vilkuilemaan maisemia, kertoo Elizabeth.

Elizabeth Leino tutkaili reittiä Kuokkalan Museoraitilla. Kuva: Antero Korhonen

Kuntopohja työmatkoilta

Tähän mennessä juoksuun ilmoittautuneista viestijoukkueista Moision koulu erottuu edukseen myös edustusasussa: punaisten paitojen selässä lukee naisilla Ruusut ja miehillä Horsmat kuvineen.

Opettaja Taina Jäntti kokosi henkilökunnasta nopeasti kaksi nelihenkistä joukkuetta, jotka juoksevat 21,2 kilometriä viestinä. Moisiolaiset ovat osallistuneet juoksuun näin ennenkin ja TYKY-toiminnan merkeissä. Paitoja on nähty muun muassa kouluväen yhteistapaamisessa polttopallon SM-kisoissa Hämeenlinnassa. Koulun jumppasalissakin henkilökunta on ”tykyillyt”.

- Pyöräilen kuntopohjaksi sulan maan aikaan työmatkat, mistä kertyy päivittäin 32 kilometriä, kertoo Taina Jäntti.

-Myös jumppaan ja juoksentelen, niin eiköhän taas Ideapark-juoksu suju.

Moision joukkueet kasattiin osin arpapelillä. Viikkoa ennen juoksua 1-joukkue on tavoitteellinen, 2-joukkue vain huvittelee – tai sitten numero rinnassa laittaa juoksemaan ”limitille”, sen näkee startissa.  Osuuksien pituudet vaihtelevat, joten juoksijoitten sijoittamisessa on ollut ”säätämistä”.

Palloilijaa juoksettaa

Ykkösessä Jäntin kanssa juokseva Vesa Nieminen on ollut koko ikänsä monen lajin palloilija.

- Viikossa on vain pari lenkkipäivää joten juoksu voi painaa. Osallistumalla haluamme myös tukea lempääläistä urheiluelämää.

Moision 2 -joukkueen valttikortiksi on arvottu Mari Orell.

- Pääsääntöisesti kuntoilen koiran kanssa. Nuori ja isokokoinen eläin kiskoo vauhdikkaasti, joten parin tunnin lenkit viikonvaihteessa käyvät treenistä. Viikolla on tyydyttävä lyhyempiin.

Teksti ja kuvat: Antero Korhonen